top of page

Tedaviler

DiÅŸ Eti Tedavileri

DiÅŸ eti çekilmesi, diÅŸin kök yüzeyinin açığa çıkmasıdır. Açığa çıkmış kök yüzeyi sıcak ve soÄŸukta hassasiyete neden olabilir ve çürümeye daha yatkındır.

 

DiÅŸ eti çekilmesi sebepleri arasında hatalı fırçalama ve sert diÅŸ fırçası kullanımı, hastanın diÅŸ eti biotipinin ince olması, diÅŸlerin çapraşık olması , diÅŸ sıkma, diÅŸtaşı ve plak birikimi, hatalı yapılmış dolgu ve kaplamalar sayılabilir.

 

DiÅŸ eti çekilmesi tedavisinde amaç önce sebebin belirlenmesi ve buna uygun tedavinin yapılmasıdır. Tedavi öncesinde plak ve diÅŸ taÅŸları uzaklaÅŸtırılıp ağız hijyen eÄŸitimi verilir. Çünkü tedavi baÅŸarısında iyi bir ağız hijyneni anahtar faktördür.

​

DiÅŸ eti çekilmesi olan bölgede açığa çıkmış kök yüzeyini kapatmak için, hastanın kendi damağından diÅŸ eti dokusu alınır ve çekilme olan bölgeye transfer edilir. Tamamen hastanın kendi dokusu kullanıldığı için doku reddi söz konusu olmaz. Kök yüzeyinin kapanma yüzdesi, baÅŸlangıçtaki diÅŸ eti çekilme miktarıyla doÄŸru orantılıdır. Birçok tedavimizde %100 kök yüzeyi kapanması gerçekleÅŸtirebiliyoruz.

​

Küretaj: DiÅŸ etinin altında diÅŸtaÅŸları oluÄŸu durumda, eÄŸer kemik kaybı ileri düzeyde oluÅŸmamışsa dikiÅŸsiz olarak, anestezi altında küretaj iÅŸlemi yapılır. Kök yüzeyindeki tüm taÅŸ ve plaklar temizlenir böylece ÅŸiÅŸ ve kızarık olan diÅŸ etleri hızlıca iyileÅŸir. Ä°yi bir ağız bakımı ile diÅŸ etleri saÄŸlığına kavuÅŸur.

​

Flap: Küretaj tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda flap tedavisi yapılır. DiÅŸlerin etrafında kemik kaybı fazla olduÄŸunda, diÅŸ eti açılarak altındaki tüm diÅŸ taÅŸları ve iltihabi dokular temizlenir. Gerekli durumlarda kemik tozu ve zarı eklenerek dikiÅŸ atılır. Flap tedavisi sonrası ağız bakımı iyi olursa, çekilecek durumda görünen diÅŸler bile yıllarca ağızda kalabilmektedir

bottom of page